A környezettudatosság és kisteherautó bérlés

A környezettudatosság a kisteherautó bérléssel foglalkozó cégek számára is egyre nagyobb jelentőséggel bír, de mivel az alternatív hajtású gépjárművek üzemeltetése még manapság is magas költségeket igényel, ezért a kereslet sem éri el azt a szintet mellyel megéri bérbe adni. Azonban már egyre több helyen lehetőség van hibrid, vagy LPG gépjármű bérlésére. egyes elemzések szerint a bérlőknek csupán csak a 10 %-a fizetne többet egy ilyen gépjárműért. Viszont a vételár az ilyen környezettudatos gépjárműveknél 30-50%-al több. Sajnos manapság még nincs annyi környezettudatos bérlő, aki hajlandó többletköltséget fizetni a környezettudatosság jegyében. Egyes vélemények szerint a környezettudatos gépjárművek teljesítménye sem ér fel a hagyományos gépjárművekhez és a vezetési élmény értéke is alulmarad.

Talán abban az esetben változna jobban a szemlélet, ha valamiféle plusz szolgáltatás, mint például az ingyenes parkolás, vagy akár a buszsávnak a használata kapcsolódna a környezettudatos gépjárművek bérléséhez. De amíg ez nem változik, addig a hagyományos gépjárművek bérlése marad előtérben.

A Magyar Autókölcsönzők Szövetségének Felügyelő bizottsági elnöke, a Hertz Autókölcsönző ügyvezetője, Kozák József tájékoztatása alapján, annak érdekében, hogy a versenyképesség javítva legyen Magyarországon, egy 36 pontból álló minősítési tanúsítványi rendszert dolgoztak ki, melyben olyan megkötések is szerepeltek, mint a szükség esetén történő azonnali helyszíni segítségnyújtás. Kiemelten fontos tényező volt a szervízszolgáltatás, vagy, hogy az ügyfélkapcsolati munkatársak beszéljék a nyelveket, továbbá az is kritérium volt, hogy a flottában résztvevő gépjárművek rendelkezzenek a megfelelő biztosításokkal, valamint 2 évnél ne legyenek régebbiek, és 80 000 kilométernél többet nem futott gépjárművek legyenek. Azonban a kötelezően megjelölt pontokon túl még ajánlásokat is megfogalmazott a MAKSZ, mint például a hűségprogramok, vagy a teljesítménynöveléses fejlesztések, vagy a társadalmi felelősség vállalás. Fontos momentum, az autókölcsönzésben a minőségi szolgáltatás mellett, hogy a fejlődés is előtérbe kerüljön.

A fejlődéshez az is hozzátartozik, hogy újításokat hajtsunk végbe, tudjunk megújulni, akár új ötletekkel, ilyen például a car-sharing szolgáltatás, melyben az az újdonság, hogy akár pár órára is kibérelhető a gépjármű. A bérlés egy kártyával és pin kóddal történik, és egy telephelyen kell leadni is és átvenni is a gépjárműveket.

Klubtagásg az autóbérlés iparágon belül

Ahhoz, hogy a szolgáltatást igénybe tudjuk venni, mindenképpen feltétel a klubtagság. az ilyen jellegű kezdeményezések nagyon fontosak, hisz előrébb viszik, fejlesztik az iparág fejlődését. Bízunk benne, hogy a közeljövő még sok hasonló innovatív fejlesztést tartogat számunkra, mely megerősíti a szakmát, Haraszti Géza véleménye alapján.