A Magyar autókölcsönzők szövetsége szerint

A Magyar Autókölcsönzők Szövetsége nem rendelkezik arra vonatkozóan adatokkal, hogy milyen bérletidőszakokra vonatkozó szerződésekkel rendelkeznek a cégek, de az adatok alapján vannak cégek melyeknél 3,5-8 nap közti időre tehető a bérleti idő. Az átlag, 6,45 nap, mely a legnagyobb cégek adatai alapján állapítható meg. Arra vonatkozóan is szolgálhatunk adatokkal, hogy külföldön, éves szinten 100 000 hazai ügyfél bérel gépjárművet, de ezen foglalások többsége a helyszínen történik, nem pedig a hazai irodákban.

A portfolio.hu kérdése

A Portfolio.hu által feltett kérdésre válaszolva a MAKSZ elnöke Haraszti László azt a választ adta, hogy az figyelhető meg, hogy az ügyfelek egyre inkább tudatosabbak, és a lehetőségekhez mérten igyekeznek pontosítani az igényeiket, mint például, hogy milyen típust kívánnak bérbe venni, vagy milyen kényelmi funkciókkal legyen ellátva a gépjármű vagy, hogy milyen fogyasztású legyen az autó. Azonban előfordulnak olyan esetek is, amikor olyan megfontolásból választ az ügyfél, hogy szeretne egy konkrét típust kipróbálni, melyet akár szívesen megvásárolna, és ennek kipróbálása végett bérel. Kiemelt megrendelők esetébe, mint például delegáció érkezésekor, figyelembe kell venni az egyéni kívánságokat, mint például a sötét szín, az egyedi, elegáns belső kialakítás.

Mivel jobbára az átlagos igényeknek való megfelelésre álltak rá a szolgáltatók, az egyedi kívánságoknak való megfelelés nem könnyű feladat. Arra is volt példa, hogy egy megrendelő üzleti megfontolásból 50 felső közép kategóriájú, automata gépkocsit rendelt kelet-európai fővárosok beutazásához. De az is előfordult már, hogy egy gumiabroncsok gyártásával foglalkozó nagyvállalat rendelt sportautókat egyedi gumimérettel, mint például a Porsche, Prágában és Budapesten teljesen egy időben a nagykereskedők részére, hogy az új termékekkel megismertesse őket. Azok a rendezvények, melyek körülbelül 20-30 autó prezentálásával zajlik, mondhatni, hogy rutin feladatnak számítanak, de vannak azonban nagyobb volumennel bíró rendezvények, mint például a legutóbbi a Coop –Rally, melynek lebonyolításához 100 darab teljesen egyforma felmatricázott gépjármű szükségeltetett, melyet egy tagtársunk biztosított.