A megfelelő téli gumi kiválasztása nem is olyan egyszerű

Téli gumi

A téli gumik kiválasztása komplexebb és figyelmet igénylőbb feladat, mint gondolnánk. Ahogyan ruházatunkat cserélgetjük a hideg, valamint a meleg időszakokban, az autó kerekén is ez a helyzet az öltözékkel. De nem győzzük hangsúlyozni ismételten, hogy több szempontot is figyelembe kell venni, mielőtt a nyári időszak végén kiválasztjuk a megfelelő borítást a kerékre. Mutatjuk, hogy milyen tényezőkre kell okvetlenül figyelni, a téli gumik felrakását megelőző időben.

Az első és talán legfontosabb, leginkább lényegi faktor az, hogy tudjuk, hogy mekkora a méret, amelyre szükségünk van, ugyanis ez lesz szinte az első dolog, amelyet a szervízben kérdeznek majd tőlünk, vagy ez alapján rendelünk online. Fontos, hogy tisztában legyünk azzal az örökérvényű ténnyel, hogy mind a nyári, mind a téli gumi méretét tekintve ugyanakkora, amely az autónknak megfelel. Ha nem is vagyunk tisztában jelenleg a mérettel, mert mondjuk az előző tulajdonostól megvett, új autónkon egyelőre nyári gumi van, akkor nyugodtan puskázzunk egy kicsit a nyári gumiról és figyeljük a mm jelző mélyedéseket.

Ha már a méreteket tudjuk, a másik legfontosabb tényező, amellyel tisztában kell lennünk az az, hogy milyen típusú utakon fogjuk használni az autónkat, ugyanis az újonnan felszerelt téli gumikat, ez alapján is érdemes kiválasztani, vagy legalább fontolóra venni. Értendő ezalatt az, hogy más és más kivitelt kíván meg egy olyan autós, aki városon belül, letakarított utakon közlekedik a lakó, valamint a munkahelye között, de az is más, ha valaki vidékről autózik nagyobb kilométereket napi szinten, hegyes és völgyes, vagy példának okáért akár erdős területen, vagy extrém körülmények között a terület megközelíthetőségének problémás mivolta miatt, akár földúti szakaszon.

A legkevésbé strapabíró téli gumikat, az autópályás közlekedéshez célszerű választani, az út tisztasága miatt. Természetesen nagyban függ ez attól is, hogy egy adott személy mennyit használja a kocsiját a téli időszakban. Ha sokat, életvitelszerűen és napi szinten kilométereket autózunk, érdemes elgondolkodni azon, hogy prémium minőségű téligumira ruházunk be. Ha viszont a városi vezetés az, amely a napi életvitelünket fogja kitölteni, akkor célszerű az ár-érték arányra odafigyelnünk, és esetleg egy olcsóbb megoldást, mégis hosszú távút választanunk.

További fontos faktor az is, hogy az adott szervízben, boltban, vagy az online felület kapcsolat címén fel tudjuk tenni a helyes kérdéseket. Egy hozzáértő dolgozó a létező legjobb válaszokat képes nekünk adni a téli gumik kapcsán, de fontos elsődlegesen azzal tisztában lenni, hogy egyáltalán mit szeretnénk tudni az adott témában. Ha például tudjuk azt, hogy mennyit használjuk személyi autónkat egy adott időszakban és hogy milyen utakon közlekedünk, szinte már nyert ügyünk van. Ezekből az információkból ugyanis könnyűszerrel le lehet szűrni azt, hogy nagy vonalakban melyik típusú téli gumi az, amely számunkra megfelelő lesz, jó esetben pedig kapunk erre alternatívákat, melyeket fontolóra vehetünk, az eladó partner tanácsa alapján. A végső döntés pedig, történjék bármi, az Ön kezében lesz, nem veszi ezt el Öntől senki.

Végül, de nem utolsó sorban pedig fontos megemlíteni azt, hogy gyakran költség mentési szempontból azt a módszert alkalmazzák sokan, hogy az autó felén nyári, a meghajtást végző kerekeken pedig az adott évszaknak megfelelő, téli gumi van. Ez nagy hiba, ugyanis jelentősen roncsolja az autót. Ha cserélünk, mindenképpen legyen teljes a csere.

 

Címke: , , ,