Kisteherautó bérléssel kapcsolatos biztosíték és kaució

Kisteherautó bérléssel kapcsolatos biztosíték és kaució

A kaució nagyon szorosan összefügg a bérleti szerződésekkel, tekintve ezt a teherautó bérléssel kapcsolatosan is. Jobb esetben a szerződések említést is tesznek a kaucióval kapcsolatosan, sőt mi több pontosan irányt mutatnak a kaucióval kapcsolatosan, meghatározzák a felhasználás szabályait is. A teherautó bérleti szerződésbe pontosan bele kell foglalni, hogy amennyiben véget ér a bérleti időszak, vagy ha netán kár keletkezik, akkor a kaució milyen költségeket fedez. Amennyiben a megegyezés úgy alakul, hogy a kaució a bérleti díj ellenértékébe beszámítható, akkor a kauciót a számlázáskor áfásan szükséges költségelni, amennyiben ez nem beszámítható, akkor elég csak egy számviteli bizonylatot kiállítani.

A visszaigénylés szempontjából is fontos a kaució minősítése, mert a visszaigénylés az alapján történik meg. Ha a teherautó bérléssel kapcsolatos szerződés egy éven belül lejár, akkor a kaució visszajár, és a nyilvántartásban is egyéb követelésként szükséges jegyezni. Abban az esetben, ha a bérleti szerződés egy évnél hosszabb időtartamú, akkor a nyilvántartási rendszerben befektetett pénzügyi eszközként szükséges nyilvántartani.

Teherautó bérléssel kapcsolatos előnyök és a bérlő kényelmét szolgáló lehetőségek

Az egyik nagy előny, hogy ha a bérleti szerződés egy éven belül lejár, akkor a bérlő mentesül a gépjármű adó megfizetése alól. Viszont ha határozatlan idejű szerződés köttetik teherautó bérlés esetén, vagy egy évet meghaladja a bérleti időszak, akkor ez a mentesség érvényét veszti, tehát a bérlő köteles a gépjármű adó megfizetésére. A bérlet előnyeit szolgálja még az is, hogy pénzügyi lízinggel szemben, hogy nincs kamat, valamint a teherautó nem értékelődik le, vagy fel, és még a tárgyi eszköz nyilvántartásba sem kell felvezetni.

Teherautó bérlés esetén adótervezés

Ez a tájékoztatóm a teherautó bérleti lehetőségeinek előnyeit taglalja, míg az előzőekben a pénzügyi lízing lehetőségeit ismertettem. A tökéletes összehasonlítást példák levezetésén keresztül egy elkövetkezendő konferencián fogom megtenni, ott fogom bemutatni. A teljes körű tájékoztatásnak köszönhetően könnyedén ki fogják ismerni magukat a bérleti szerződések útvesztőjében.

Az alábbi kérdések, még inkább kíváncsivá tehetik Önt a témával kapcsolatosan:

Miért van szükség egyáltalán cégautó szabályzatra, és mi az a cégautó szabályzat?

Bérleti díj, vagy lízing esetében, szóba jöhet –e az adó megtakarítás?

Hogyan lehet visszaigényelni az áfát lízing, vagy teherautó bérlet esetén?

Címke: ,