Magánszemélyként milyen esetekben gondolkozzak el a haszonjármű bérlésen?

Magánszemélyként milyen esetekben gondolkozzak el a haszonjármű bérlésen?

Az egyik legnépszerűbb alkalom a teherautó bérlésére a költözködés vagy mikor városon belül vagy két település között kell elszállítani nagyobb tételben nagyméretű tárgyakat. Két szempontot ajánlatos megvizsgálni ebben az esetben: az első, hogy mennyi a teherfuvarozók igénybe vételének költsége, és ha ezt már tudjuk, akkor azt is vegyük számításba, hogy lesz -e segítségünk a rakodáshoz. Azt se felejtsük el, hogy van -e olyan tag a segítőink közt, aki gyakorlattal rendelkezik egy ilyen nagy jármű vezetésében, vagy egyáltalán nem fél -e annak vezetésétől?

Kivihetem a határainkon túlra a haszonjárművet?

Az esetek túlnyomó többségében igen, a bérlők közt akadnak olyanok, akik külföldön is használják a teherautót. A szerződési feltételek pontjai közt ez fellelhető. Hogy biztosra menjünk, kérdezzünk rá, vagy olvassuk át alaposan a szerződést, benne van-e, hogy külföldre is kivihetjük a járművet. Ha szerepel benne, a feltételeit sem árt tudni, hogy milyen kritériumai vannak.

Milyen érzés vezetni egy haszonjárművet?

Jogos a félelem, ha egy tapasztalatlan sofőr teszi fel ezt a kérdést, hiszen egy 3,5 méteres autóból átül egy 2,5 méter magas, több, mint 5 méteres dobozba, és azt vezeti. De alapvetően kényelmes vezetni ezeket a járműveket, komfortos a vezető fülkéjük és vannak olyan felszereltek, mint egy személyautó, a legtöbb haszonjárműben alapból van légkondi is. Rásegítéses a kormányuk és kiválóan látható a forgalom, mivel magasabban helyezkednek el a fülkében, mint egy személykocsiban.

Hogyan gyűrjük le valós vagy vélt aggodalmainkat ilyen nagy autók esetében?

A legjobb, ha a már bevált és működő módszerekkel próbálkozunk.

Ez pedig nem más, mint a drillezés, (ez egy angol szakszó) ami a katonaságnál, elit alakulatoknál, tengerészeknél és profi oktatást használóknál alkalmazott gyakorlás. Ez nem más, mint a személykocsiknál már megszokott első mozzanatok: a helyes ülés, tükör, biztonsági öv magasság és kormány beállítás. Aztán gyorsan megismerkedünk a műszerekkel, sebváltóval, kezelőkkel. Lehetőség szerint első utunk csak simán egy üres parkolóig vagy térig tartson. Itt aztán lehet gyakorolni a tolatást, parkolást, kanyarodást. Ha ezeken túlvan, már nem is lesz olyan ijesztő vezetni a haszonjárművet.

Magánszemélyként milyen esetekben gondolkozzak el a haszonjármű bérlésen?

Címke: , ,