Biztosíték, azaz kaució

A kaució, mint témakör nagyon szorosan illeszkedik, kapcsolódik a bérleti szerződéshez, vagy díjhoz. Legtöbbször a szerződés ki is tér a kaucióra, és pontosan lefektetik annak szabályait, felhasználását. A bérleti szerződésbe bele kell foglalni, hogy kár esetén a bérleti időszak végén, vagy esetlegesen már a kár keletkezésekor a kaució fedezi –e a költségeket, valamint beszámítható e a bérleti díj ellenértékébe, abban az esetben amennyiben igen, akkor a kauciót számlázáskor áfásan kell elköltségelni, amennyiben ez nem így alakul, abban az esetben elegendő, ha csak egy számviteli bizonylat kerül kiállításra.

Azonban szükséges a kauciót számviteli szempontok alapján is minősíteni, hisz ez a visszaigénylés szempontjából is fontos.
Abban az esetben, ha a szerződés egy éven belül jár le, és a kauciót vissza kell téríteni, akkor a nyilvántartásban egyéb követelésként szükséges nyilvántartani. Viszont abban az esetben, ha 1 éven túli a szerződés időtartama, akkor a nyilvántartásban befektetett pénzügyi eszközként szükséges vezetnünk.

Előnyök és a bérlő kényelmét szolgáló tények

Egy éven belüli lejáratú szerződés esetén a bérlőnek nem kell gépjármű adót megfizetnie, sőt cégautó adó megfizetése alól is mentesül. Azonban, abban az esetben, ha a szerződés határozatlan idejű, vagy egy évet meghaladó a bérleti szerződés a felek közt, akkor már megszűnik a mentesség a cégautó adó fizetésének a mentessége alól.
A bérlet mellet szól még az is, hogy a pénzügyi lízinggel ellentétben nincs kamat és nem értékelődik át az eszköz, és tárgyi- eszköz nyilvántartás vezetése alól is mentesülünk.

Adótervezés

A mostani írásomban a bérleti lehetőség előnyeiről adtam tájékoztatást, míg az előzőekben a pénzügyi lízing típusait ismertettem. A két témakör teljes mértékű összehasonlítására, konkrét példákon, és prezentáción keresztül az elkövetkezendő konferencián fogok sort keríteni. A bővebb tájékoztatásnak köszönhetően könnyebben el fognak tudni igazodni a gépjármű kereskedők szerződéseinek útvesztőiben.

Az alábbiakban néhány kérdést vázolok, melyek még inkább felkelthetik az érdeklődésedet a témával kapcsolatosan:

Mi is az a cégautó szabályzat, mért van rá szükség?
Iparűzési adó, bérleti díj, vagy éppen lízing esetében lehetséges –e az adómegtakarítás lehetősége?
Miként igényelhető vissza az áfa bérleti díj, vagy akár lízing esetén?